25 Haziran 2014 Çarşamba

Cumhuriyet Edebiyatı test

1. Edebiyatta, daha çok belli yöreleri işlediği için adı o yöreyle özdeşleşen sanatçılar vardır. Top­lumcu gerçekçi sanatçıların önde gelen isimlerin­den olan —-, Torosları ve Çukurova yöresini ta­rihsel kökleri, güncel sorunları ve doğasıyla yan­sıtırken; "Kablumbağalar" adlı romanın yazarı — ise daha çok konusunu Ege Bölgesi köylerinden almıştır.
Bu parçada boş bırakılan yerlere aşağıdaki­lerden hangisi getirilmelidir?
A) Tarık Buğra - Kemal Tahir
B) Samim Kocagöz - Aziz Nesin
C) Yaşar Kemal - Fakir Baykurt
D) Faik Baysal - Orhan Kemal
E) Kemal Bilbaşar - Sabahattin Ali


2. Aşağıdakilerden hangisi Toplumsal Gerçekçi­ler tarafından göstermeye bağlı metinler çerçe­vesinde oluşturulan eserlerden biridir?
A) 72. Koğuş
B) Dağların Sultanı
C) Vatan Sağolsun
D) Kürk Mantolu Madonna
E) Destursuz Bağa Girenler

3. Psikoloji ve simgesel öğelerin yer yer ağır bastığı "Orta Direk, Yer Demir Gök Bakır, Ölmez Otu" üç­lemesinin ilk kitabı olan "Orta Direk"te yazar, "Torosların arka yanındaki" bir köyün insanlarının, pamuk tarlalarında ırgatlık yapmak için, Çukuro­va'ya doğru yola koyuluşlarını, tabiatla dövüşe dövüşe Çukurova'ya varışlarını anlatır. Roman destansı bir hava içinde ve bu havaya uygun bir Türkçe ile kaleme alınmıştır. "Orta Direk", yaza­rın ön sözde de belirttiği gibi, kendi yaşantısı ve tanıklığıdır.
Bu parçada sözü edilen eserin yazarı aşağıda­kilerden hangisidir?
A) Tarık Buğra B) Yaşar Kemal
C) Orhan Kemal D) Fakir Baykurt
E) Necati Cumalı

4. Aşağıdakilerden hangisi, ayraç içinde verilen sanatçıyla ilgili değildir?
A) "Tütün Yorgunu, Vatan Dediler" gibi eserleriy­le köy edebiyatı akımının öncüleri arasında yer almıştır. (Talip Apaydın)
B) "Odalarda, Yaralısın, Yorgunlar, Cam Kırıkları" gibi eserlerinde insanların yalnızlığını, diren­cini, umudunu etkin bir duyarlılıkla işledi. (Er­dal Öz)
C) Adını şiirleriyle duyuran sanatçı, toplumcu gerçekçi şiir ilkelerine göre yazdığı şiirlerini yeni biçim ve tema arayışlarıyla besledi. (Oktay Rıfat Horozcu)
D) "Sam Amca" adlı kitabını oluşturan öyküler­de değişen üretim koşullarının ortaya çıkardı­ğı sıkıntıları ele aldı. (Samim Kocagöz)

E) Gezi yazılarını "Başka Gökler Altında ve Yur­du Teninde Duymak" adlı kitaplarında topla­mıştır. (Ataol Behramoğlu)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.