1-Tarihte bilinen ilk Türk devleti hangisidir?
CEVAP: Asya Hun devleti
2-Asya Hun Devleti'nin ilk hükümdarı kimdir?
2-Asya Hun Devleti'nin ilk hükümdarı kimdir?
CEVAP: Teoman
3-Asya Hun devleti en parlak dönemini hangi hükümdar zamanında yaşamıştır?
3-Asya Hun devleti en parlak dönemini hangi hükümdar zamanında yaşamıştır?
CEVAP: kavimler göçü
5-Tarihte Türk ismini kullanan ilk Türk devlet hangisidir?
5-Tarihte Türk ismini kullanan ilk Türk devlet hangisidir?
CEVAP:- Göktürk
6-Tarihte bilinen ilk Türkçe yazılı belge nedir?
6-Tarihte bilinen ilk Türkçe yazılı belge nedir?
CEVAP:-Orhun kitabeleri
7-Orhun Abideleri hangi Türk devleti zamanında dikilmiştir?
7-Orhun Abideleri hangi Türk devleti zamanında dikilmiştir?
CEVAP:-II.Göktürk (Kutluk)
8-Türklerin kullandığı ilk alfabe nedir?
CEVAP: -Göktürk Alfabesi
9-İlk Türk devletlerinin inandığı din nedir?
9-İlk Türk devletlerinin inandığı din nedir?
CEVAP:-Göktanrı dini
10-Tam anlamıyla yerleşik hayata geçen ilk Türk devleti hangisidir? -Uygurlar
11-Çin Seddi hangi ülkenin saldırılarını önlemek için yapılmıştır?10-Tam anlamıyla yerleşik hayata geçen ilk Türk devleti hangisidir? -Uygurlar
CEVAP:-Asya Hun Devleti
12-Avrupa’da kurulan ilk Türk devleti hangisidir?
CEVAP:-Avrupa Hun Devleti
13-İstanbul’u kuşatan ilk Türk devleti hangisidir?
CEVAP:-Avarlar
14-İlk Türk devletlerinde devlet işlerinde yardımcı olarak bulunan meclisin adı nedir?
CEVAP:-kurultay
15-İlk Türklerde Zafer ve bayramlarda düzenlenen büyük şenliklere ne ad verilirdi?
CEVAP:-Toy
16-İlk Türk devletlerinde ölüler için yapılan törenlere ne ad verilirdi?
CEVAP:–Yuğ
TÜRK DESTANLARI
*Asya Hunları-Oğuz Kağan Destanı
*Göktürkler- Ergenekon Destanı
*Asya Hunları-Oğuz Kağan Destanı
*Göktürkler- Ergenekon Destanı
*Uygurlar-Türeyiş ve Göç Destanı
*Kırgızlar-Manas Destanı
17-Orhun Kitabeleri kimler adına dikilmiştir? Kitabelerin yazarı kimdir?
CEVAP:Kül Tigin- Bilge Kağan ve Vezir Tonyukuk adına dikilmiştir. Kitabelerin Yazarı Yolluğ Tigin’dir
18-Dünyada ilk kez orduda onluk sistemi kullanan kimdir? CEVAP:-Asya Hun hükümdarı Mete Han
19-İlk Türk Devletlerinde Türklerin yaşam şekillerine bağlı olarak savaş anında herkesin savaşa gitmesi nedeniyle Türklere verilen ad nedir? CEVAP:-Ordu Millet
20-Türklerin geleneksel savaş taktiğinin adı nedir? CEVAP:-Hilal (Bozkurt, Turan, Sahte ricat) Taktiği
21-Türkleri Ana yurdu olan Orta Asya’dan göçe zorlayan devlet hangisidir? CEVAP:-Çin TÜRK
18-Dünyada ilk kez orduda onluk sistemi kullanan kimdir? CEVAP:-Asya Hun hükümdarı Mete Han
19-İlk Türk Devletlerinde Türklerin yaşam şekillerine bağlı olarak savaş anında herkesin savaşa gitmesi nedeniyle Türklere verilen ad nedir? CEVAP:-Ordu Millet
20-Türklerin geleneksel savaş taktiğinin adı nedir? CEVAP:-Hilal (Bozkurt, Turan, Sahte ricat) Taktiği
21-Türkleri Ana yurdu olan Orta Asya’dan göçe zorlayan devlet hangisidir? CEVAP:-Çin TÜRK
İSLAM TARİHİ
22-Türkler İslamiyet’i hangi olayla kabul etmiştir?(Türk İslam Tarihini başlatan olay nedir?) CEVAP:-Talas Savaşı
23-Tarihte kurulan ilk Türk İslam devleti hangisidir?
22-Türkler İslamiyet’i hangi olayla kabul etmiştir?(Türk İslam Tarihini başlatan olay nedir?) CEVAP:-Talas Savaşı
23-Tarihte kurulan ilk Türk İslam devleti hangisidir?
CEVAP:-Karahanlılar
TÜRK İSLAM TARİHİNE AİT İLK EDEBİ ESERLER
*Kutadgu Bilig'in yazarı kimdir?
TÜRK İSLAM TARİHİNE AİT İLK EDEBİ ESERLER
*Kutadgu Bilig'in yazarı kimdir?
CEVAP: Yusuf Has Hacip
*Divan-ı Hikmet yazarı?
*Divan-ı Hikmet yazarı?
CEVAP:Ahmet Yesevi
*Divan-ı Lügat-üt Türk'ün yazarı kimdir ve eserin yazılma amacı nedir?
*Divan-ı Lügat-üt Türk'ün yazarı kimdir ve eserin yazılma amacı nedir?
CEVAP:- Kaşgarlı Mahmut (İlk Türkçe sözlük)(Araplara Türkçe öğretmek ve Türkçenin Arapça kadar zengin bir dil olduğunu göstermek)
*Atebet-ül Hakayık- Edip Ahmet Yükneki.
24-Sultan unvanını kullanan ilk Türk hükümdarı kimdir?CEVAP: -Gazne hükümdarı Sultan Mahmut
25-Anadolu’ya sefer düzenleyen ilk tür devleti hangisidir? -Hunlar
26-Anadoluyu Yurt edinmek amacıyla Anadoluya yapılan ilk düzenli akınlar hangi devlet ve hükümdar döneminde gerçekleşmiştir? CEVAP:-Büyük Selçuklu Devleti- Çağrı Bey
27-Selçuklularla Bizans arasında gerçekleşen ilk savaş hangisidir? CEVAP:–Pasinler
28-Anadolunun kapılarını Türklere açan savaş hangisidir?CEVAP: -Malazgirt Meydan Muharebesi
29-Büyük Selçuklularda toprağa bağlı askerlik sisteminin adı ve bu sistemin kurucusunun adı nedir?
*Atebet-ül Hakayık- Edip Ahmet Yükneki.
24-Sultan unvanını kullanan ilk Türk hükümdarı kimdir?CEVAP: -Gazne hükümdarı Sultan Mahmut
25-Anadolu’ya sefer düzenleyen ilk tür devleti hangisidir? -Hunlar
26-Anadoluyu Yurt edinmek amacıyla Anadoluya yapılan ilk düzenli akınlar hangi devlet ve hükümdar döneminde gerçekleşmiştir? CEVAP:-Büyük Selçuklu Devleti- Çağrı Bey
27-Selçuklularla Bizans arasında gerçekleşen ilk savaş hangisidir? CEVAP:–Pasinler
28-Anadolunun kapılarını Türklere açan savaş hangisidir?CEVAP: -Malazgirt Meydan Muharebesi
29-Büyük Selçuklularda toprağa bağlı askerlik sisteminin adı ve bu sistemin kurucusunun adı nedir?
CEVAP: -İkta sistemi-Vezir Nizamülmülk
30-Vezir Nizamülmülkün devlet yönetimi konusunda bilgi veren eserinin adı nedir?
30-Vezir Nizamülmülkün devlet yönetimi konusunda bilgi veren eserinin adı nedir?
CEVAP:-Siyasetname
31-Büyük Selçuklu Devletini yıkılış sürecine sokan savaş nedir?
31-Büyük Selçuklu Devletini yıkılış sürecine sokan savaş nedir?
CEVAP:-Katvan Savaşı
32-Selçuklularda hükümdar çocuklarına ne ad verilirdi?
32-Selçuklularda hükümdar çocuklarına ne ad verilirdi?
CEVAP: -Melik (Osmanlıdaki adı: Şehzade)
33-Selçuklularda hükümdar çocuklarına devlet yönetimi konusunda bilgi vermek amacıyla görevlendirilmiş tecrübeli devlet adamlarına ne ad verilirdi?
33-Selçuklularda hükümdar çocuklarına devlet yönetimi konusunda bilgi vermek amacıyla görevlendirilmiş tecrübeli devlet adamlarına ne ad verilirdi?
CEVAP:-Atabey (Osmanlıdaki adı: Lala)
34-Selçuklu ve Osmanlılarda sancakların güvenliğinden sorumlu ordu komutanlarına ne ad verilir?
34-Selçuklu ve Osmanlılarda sancakların güvenliğinden sorumlu ordu komutanlarına ne ad verilir?
CEVAP: -Subaşı
35-İlk tük denizcisinin adı ve kurduğu beyliğin adı nedir?
35-İlk tük denizcisinin adı ve kurduğu beyliğin adı nedir?
CEVAP:-Çaka Bey- Çaka beyliği
36-Anadolu Selçuklu Devletinin Kurucusu kimdir?
36-Anadolu Selçuklu Devletinin Kurucusu kimdir?
CEVAP:-Süleyman Şah
37-Anadolu’nun Türk yurdu haline gelmesi yani Türklerin Anadolu’ya kesin olarak yerleşmesi hangi olayla gerçekleşmiştir?
37-Anadolu’nun Türk yurdu haline gelmesi yani Türklerin Anadolu’ya kesin olarak yerleşmesi hangi olayla gerçekleşmiştir?
CEVAP: -Miryakefalon
Savaşı-And. Selçuklu devleti dönemi -Tarihçiler bu savaşın arkasından
Anadolu’dan Türkiye olarak bahsetmeye başladılar
38-Anadolu Selçuklu Devleti en parlak dönemini hangi hükümdar döneminde yaşamıştır.
38-Anadolu Selçuklu Devleti en parlak dönemini hangi hükümdar döneminde yaşamıştır.
CEVAP:-I.Alaaddin Keykubat
39-Anadolu Selçuklu Devletini yıkılış sürecine sokan savaş hangisidir?
39-Anadolu Selçuklu Devletini yıkılış sürecine sokan savaş hangisidir?
CEVAP: -Kösedağ savaşı
40-Türkçeyi Resmi dil ilan eden ilk Türk devleti ve hükümdarı hangisidir?
40-Türkçeyi Resmi dil ilan eden ilk Türk devleti ve hükümdarı hangisidir?
CEVAP:-Karamanoğulları—Karaman oğlu Mehmet Bey
41-Osmanlı devletine ilk katılan beylik hangisidir?
41-Osmanlı devletine ilk katılan beylik hangisidir?
CEVAP: -Karesioğulları
42-Osmanlı Devletine son katılan beylik hangisidir?
42-Osmanlı Devletine son katılan beylik hangisidir?
CEVAP:-Dulkadiroğulları
43-Belirli meslek gruplarından olan esnafların bir araya gelerek oluşturdukları teşkilatın adı nedir?
43-Belirli meslek gruplarından olan esnafların bir araya gelerek oluşturdukları teşkilatın adı nedir?
CEVAP: -Lonca teşkilatı
44-Lonca teşkilatlarının bir çatı altında toplanmasıyla oluşmuş esnaf ve zanatkar teşkilatının adı nedir?
44-Lonca teşkilatlarının bir çatı altında toplanmasıyla oluşmuş esnaf ve zanatkar teşkilatının adı nedir?
CEVAP:-Ahilik teşkilatı
45-Taç Mahal hangi ülke hükümdarı tarafından yaptırılmıştır?
45-Taç Mahal hangi ülke hükümdarı tarafından yaptırılmıştır?
CEVAP:-Babür Hükümdarı Babür Şah
46-Kimin Adına yaptırılmıştır?
46-Kimin Adına yaptırılmıştır?
CEVAP: -Karısı Mümtaz Mahal Adına
CEVAP:-Hindistan (Agra şehri)
48-Türk dilinin Farsçadan üstün olduğunu göstermek amacıyla Ali Şir Nevai tarafından yazılan “İki Dilin Karşılaştırılması” anlamına gelen eserin adı nedir? -
CEVAP: Muhakemetü’l Lügateyn
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.