6 Ekim 2013 Pazar

12. Sınıf Türk Edebiyatı Kitabı Cevapları – Lider Yayınları (Cumhuriyet Döneminde Öğretici Metinler) – Sayfa 25

12. Sınıf Türk Edebiyatı Kitabı Cevapları – Lider Yayınları (Cumhuriyet Döneminde Öğretici Metinler- MAKALE) – Sayfa 25


1. Bizden Evvelkilerin Edebiyatı adlı makale yedi birimden oluşmaktadır.
2. Metin, Türk edebiyatının şimdiye kadar evrensel değer taşımamasının kendi içine sıkışıp kalması, sınırlı duygu ve düşünceleri işlemesine bağlanmış, metnin tamamında bu düşünce desteklenmiştir.

3. Yazar, kendinden öncekilerin edebiyatını hangi açılardan eleştirmektedir?

Yazar, kendinden öncekilerin milliyetçilik ve vatanseverlik duygularının ilerisine geçemediklerini, bu duygularını evrensel hale getiremediklerini ifade ederek önceki edebiyatçıları eleştiriyor. Kısaca önceki sanatçılar, evrenselleşme bakımından başarısızdır yazara göre.

4. Yazarın savunduğu görüşler, günümüzde de geçerliliğini korumakta mıdır? Evet, günümüzde de geçerlidir. Günümüzde de bu tip eleştiriler olmakta, edebiyatın, sanatın evrensel olmasının önemi vurgulanmaktadır. Tabi bu konudaki tartışmada farklı görüşler ortaya çıkmıştır.

5. Metnin ana düşüncesini "edebiyatımız evrenselleşmede geri kalmıştır." şeklinde ifade edebiliriz. 19. yüzyıldan itibaren Batılılaşma süreci hız kazanmış, bu edebiyata da yansımıştır. Edebiyatımız değişim göstermeli, kendini yenilemeli, dış dünyaya uyum sağlamalıdır. Metnin yazıldığı dönemin 20. yüzyıl olduğunu göz önünde bulundurursak sosyal hayatımızdaki hızlı değişimin edebiyata da yansıması kaçınılmaz olacaktır.

6. Radyo, televizyon, internet gibi iletişim araçlarında sürdürülebilir.

7. Edebiyatçılarımız belli temaların dışına çıkmamışlar, bu nedenle de edebiyatımız evrensel bakımdan bir gelişme sağlayamamıştır.

8.
Metinde yer alan terimler: edebiyat, felsefe, metafizik, şiir, roman
Metinde yer alan kavramlar: tefekkür, bilgi, vatanseverlik, milliyetçilik, zeka, aşk, ahlak, varlık...
Metindeki gündelik hayatla ilgili kelimeler: dünya, miras, sevgili, memleket, kıymet, ifade...

9. Metnin dil özelliklerini belirleyiniz. Belirlediğiniz dil özelliklerinden hareketle metnin hangi geleneğe
bağlı kalınarak kaleme alındığını gerekçesiyle söyleyiniz.

Metnin dili günümüze göre tam sade değildir. Arapça ve Farsça kelimelere de yer verilmiştir. Tanzimat döneminin nesir dilinden daha sadedir. Metnin dil ve anlatım özelliği Milli Edebiyat geleneğini yansıtıyor.

2 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.